• 03
  • 02

Дежурните кабинети – най-много на 35 км от практиките на джипитата

on 09 Декември 2011.

Джипитата ще могат да сключват договори за обслужване на пациентите им в извънработно време с дежурни кабинети, които се намират на не повече от 35 км от практиката им. Това предвиждат промени в Наредба 40 на здравното министерство, които бяха обнародвани днес в „Държавен вестник”.

 

Досега ограничението беше кабинетът да е най-много на 20 км, което създаваше проблем за лекари и пациенти в т. нар. неблагоприятни райони на страната. За проблема неотдавна разказа пред Zdrave.net д-р Снежана Бакърова, която работи в смолянския регион. Тогава тя призова текстът да се преразгледа или да се направят изключения за определени населени места.

С промени в същата наредба се дава възможност и на хосписите да сключват договори с НЗОК за оказването на палиативни грижи на хора с онкологични заболявания.

От 1 януари НЗОК ще поеме финансирането на лекарствата и диспансеризацията на онкоболните, както и финансирането на диализата и наблюдението на хора с бъбречни заболявания, предвижда наредбата. Досега средствата за тези дейности и медикаменти се осигуряваха от бюджета на МЗ.

Медикаментите за лечение на онкологични заболявания занапред ще се плащат извън стойността на клиничните пътеки. Това ще става, след като НЗОК е договорила допълнителни отстъпки от цените на лекарствата, които фигурират в Позитивния списък. Договорите за отстъпките ще се сключват със съответните производители.

С промените в наредбата се създават и възможности за финансиране на домашното лечение на хора с вродени имунодефицити и болестта на Ниеман-Пик. Занапред болниците ще получават средства за осигуряване на парентерални вливания за хората с редки заболявания и с хронична бъбречна недостатъчност в преддиализен стадий. Освен това лечебните заведения от трето ниво, в които има неонатологични отделения, ще получават допълнителни средства извън клиничните пътеки за интензивното лечение на недоносени деца.