• 03
  • 02

СЪБОРЪТ ДЕЛЕГИРА ПРАВА НА УС НА БЛС ЗА ПОДПИСВАНЕ НА НРД-2012

on 19 Декември 2011.

 

Днес, 17 декември т.г., извънредният събор на БЛС делегира права на УС на БЛС и  гласува  „ЗА” подписване на  НРД – 2012.
Във връзка със зачестилите напоследък атаки срещу медицинското съсловие, делегатите приеха и следната ДЕКЛАРАЦИЯ:
В последните години се води незаслужена медийна и институционална атака срещу здравеопазването и медицинското съсловие. През последните няколко месеца тази атака  ескалира  до необясними за нашето съсловие размери.Без да цитираме подробности от последните публикации, изпълнени със злоба, цинизъм и некомпетентност, считаме, че много от тях целяха демонизация на съсловието. Това доведе до тотално нарушаване на свещеното доверие между лекари и пациенти,  доведе и до обезверяване на пациентите, дори страх и озлобяване. От друга страна, се породи страх и несигурност сред лекарите. В ежедневието ни на постоянна рискова дейност, това може да доведе и до отказ от своевременно изпълнение на животоспасяващи дейности.
Ние считаме, че в тази атака се крие опит за отклоняване на общественото мнение от нерешените и задълбочаващи се проблеми в здравеопазването.  Делегатите на 53 извънреден събор на БЛС категорично заявяват, че недоказани обидни квалификации по отношение на професионализма и етичността на лекарското съсловие в България, следва да подлежат на санкции от съответните институции. Защото, ние, независимо от негативната обстановка, в която работим, ще продължим да изпълняваме своите задължения с присъщия ни професионализъм и етичност. Призоваваме и цялото общество към толерантност и взаимно уважение.