• 03
  • 02

БЛС дава достъп до повече информация в лекарския регистър

on 04 Януари 2012.

 

Българският лекарски съюз подготвя модерен регистър, в който всички лекари ще могат да бъдат показани пред обществото с техните знания, умения и месторабота, при запазване конфиденциалност на техните лични данни. Това съобщи пред БНТ зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов. Всеки един пациент ще може да влезе в публичната част на този регистър и да си избере лекар, въз основа на информацията за неговата квалификация и опит, обясни д-р Йорданов. В момента пациентите имат достъп само до информация с имената на лекарите, регистрирани да упражняват професията, и техните уникални идентификационни номера.

БЛС ще рестартира и системата на продължителното медицинско обучение, каза още зам.-председателят на съсловната организация. На 19 януари ще започне работа т.нар. Акредитационен съвет, който ще отговаря за продължителното медицинско обучение на лекарите. В него ще участват представители на БЛС, на научните дружества и на всички университети.

Според д-р Юлиан Йорданов, най-хубавото в здравеопазването през 2011 г. е било спокойствието в системата и сключването на Националния рамков договор, който по негово мнение е значително по-добър от НРД 2011. Най-негативното през изминалата година пък е необузданата и неоправдана кампания, която се развихри срещу лекарското съсловие, смята той.

Хората трябва да знаят, че за съжаление парите за здравеопазване в България са малко, каза д-р Йорданов. Той посочи като пример Австрия, където при приблизително същите територия и население, бюджетът за здравеопазване е 38 млрд. евро.
Според директора на столичната болница „Света Екатерина” проф. Генчо Начев пък парите не трябва да се смятат в абсолютна сума, а като процентно съотношение. „Ние не можем да се сравняваме с Австрия или Швейцария, където бюджетът за здравеопазване е колкото брутния вътрешен продукт на България, това е нереално”, коментира проф. Начев и допълни, че около 6-8% от БВП трябва да отиват за здраве.

Според шефа на „Света Екатерина”, най-доброто за българското здравеопазване от изминалата година е, че все още има здравеопазване. Лошото е, че бяха отложени реформите, заложени в програмата на ГЕРБ, смята той.